Καλωσήλθατε στην Χίο!

H Χίος είναι ένα ιδανικό νησί τόσο για οικογενειακές διακοπές, όσο και για μοναχικούς ταξιδιώτες, τόσο για εκείνους που είναι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού, όσο και για εκείνους που θέλουν απλά να εξερευνήσουν την Ελλάδα.

H Χίος είναι το νησί Ομήρου, το νησί της πλούσιας και ποικιλόμορφης βλάστησης και της μαστίχας. Η πρωτεύουσα αποκαλούμενη ως Χώρα, βρίσκεται στην ανατολική ακτή, απέναντι ακριβώς από την τουρκική ηπειρωτική χώρα.


Στην πόλη της Χίου αξίζει να δείτε: :

  • Το κάστρο, χτισμένο το 10ο αιώνα, εκεί όπου μπορείτε επίσης να δείτε τον τάφο του Καρά Αλή που ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή του 1822.
  • Τη βιβλιοθήκη « Κοραής», μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες στην Ελλάδα με 95.000 βιβλία.
  • Το λαογραφικό μουσείο
  • Την περιοχή του Kάμπου με τα παλιά αρχοντικά, πλαισιωμένα με περιβόλια εσπεριδοειδών, περίτεχνες βοτσαλωτές αυλές, μαγγανοπήγαδα ψηλούς πέτρινους μαντρότοιχους και στενά σοκάκια..
  • Το Aρχαιολογικό μουσείο.
  • Το Βυζαντινό μουσείο (Μετζητιέ τζαμί).
  • Το μουσείο Ιουστινιάνι.
Chios town Chios town

Tο Εμποριό είναι ένα μικρό, απάνεμο λιμανάκι στο νοτιοανατολικό άκρο της Χίου, γνωστό σε όλους για τις βοτσαλωτές παραλίες του, "Μαύρος Γιαλός " και "Φώκι”. Τα κατάμαυρα χαλίκια και η μαύρη άμμος που ξεχύθηκαν από το σβησμένο σήμερα ηφαίστειο του Ψάρωνα καλύπτουν τις δυο παραλίες και η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι μαγευτική.

Eδώ καθώς ο ήλιος δύει βάφοντας τον ουρανό με τα χρώματα της φωτιάς, θα ανακαλύψετε μια άλλη πλευρά του εαυτού σας, αυτήν την πλευρά που η ζωή στην πόλη μπορεί να κρύψει πολύ καλά.

Για τους λάτρεις της αμμουδιάς , σε απόσταση μόνο 2 χμ υπάρχει η Κώμη, που προσφέρει μια από τις ομορφότερες αμμουδερές παραλίες του νησιού καθώς και εστιατόρια, μικρά καταστήματα, καφετέριες και μπαρ για τη βραδινή σας διασκέδαση.

Το Εμπορειό βρίσκεται στην περιοχή της Νότιας Χίου γνωστής ως «Mαστιχοχώρια», επειδή είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου παράγεται η φυσική μαστίχα. Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην σύνθεση πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της τσίχλας και διαφόρων φαρμακευτικών ειδών. Οι επισκέπτες μπορούν πραγματικά να βιώσουν την κουλτούρα των χωρικών και των ντόπιων κατοίκων. Είναι όλοι φιλικοί και φιλόξενοι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται στην περιοχή πολλά λαϊκά πανηγύρια.


Chios, Emporios beach Chios, Emporios beach Chios, Emporios beach


Chios, Pyrgi Tα χωριά Πυργί- Oλύμποι και Μεστά είναι τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά χωριά.
Tο Πυργί είναι ένα καταπληκτικό και γοητευτικό χωριό, γεμάτο τοπικά έθιμα και παραδόσεις όπου οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών είναι διακοσμημένοι με μαύρα και άσπρα γεωμετρικά σχέδια, κατάλοιπο των Γενοβέζων κατακτητών.


Chios, Mesta

Μεστά είναι ένα ακόμη μαστιχοχώρι που χτίστηκε όπως ένας λαβύρινθος με μια είσοδο και μια έξοδο για λόγους ασφάλειας και προστασίας του από τις πειρατικές επιδρομές καθώς ήταν πολύ πλούσιο λόγω των πωλήσεων μαστίχας. Το χωριό κρατά ακόμα το παλιό ύφος του, οι ντόπιοι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και φημίζεται για την παραγωγή καλού κρασιού και ενός δυνατού αλκοολούχου μίγματος γνωστού ως "Σούμα". Στην περιοχή υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό σε απόσταση 2 ή 3 χλμ από το χωριό όπως τα Τραχήλια, η Αυλωνιά, και η Αποθήκα.

Chios, Olympi
Ολύμποι, είναι ένα χωριό που συναντάς στο δρόμο από το Πυργί στα Μεστά.. Είναι κι αυτό ένα χωριό που έχει κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Υπάρχει μικρή τουριστική ανάπτυξη εκεί, αλλά αξίζει μια επίσκεψη, καθώς εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει στιγμές του γνήσιου παλιού τρόπου ζωής.
Aξίζει να δείτε...
Tην σπηλιά των Ολύμπων, μια σπηλιά με σταλακτίτες που έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου 200.000 ετών.Eμποριός- Iστορία: :

Chios, EmporiosXάρη στην προνομιακή του θέση ο Εμπορειός κατοικήθηκε από την 6η χιλιετηρίδα π.χ μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους. Τον 9ο αιώνα π.χ δημιουργείται μια αρχαϊκή πόλη στη Ν.Α πλαγιά του προφήτη Ηλία. Ο οικισμός, αποτελείται από μια Ακρόπολη και 2 ομάδες σπιτιών(περίπου 50). Επίσης υπήρχαν δρόμοι λαξευμένοι μήκους 300 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων. Μέσα στην Ακρόπολη αποκαλύφθηκε ο καλοχτισμένος ναός της Αθηνάς και ένα μέγαρο που θα ήταν μάλλον ανάκτορο. Ο ναός έχει διαστάσεις 10Χ6 μέτρα με 2 διαμερίσματα, τον πρόναο και τον κυρίως ναό που περιέχει ένα βάθρο του λατρευτικού αγάλματος της θεάς Αθηνάς.

Οι ανασκαφές ανέδειξαν επίσης άφθονα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως κύπελλα, πιάτα, είδωλα γυναικών Αρχαϊκής και Κλασσικής περιόδου, το πάνω μέρος μικρού αγάλματος από φαγεντιανή (πορσελάνη) το οποίο παριστάνει άνδρα παίζοντας λύρα και εννέα κεφαλές γρυπών που πιθανότητα διακοσμούσαν το κράνος του ξόανου (άγαλμα) της θεάς Αθηνάς.


Τα ερείπια της πόλης αυτής μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί σήμερα ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στο ναό της Αθηνάς και από κει να θαυμάσει τη θέα ολόκληρου του Εμποριού . Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, ο Εμποριός αναδείχτηκε ως μια από τις σπουδαιότερες και τις πιο ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές θέσεις όλης της Ελλάδας. Άλλο ιστορικό μνημείο που σώζεται στον Εμποριό είναι το Βαπτιστήρι, ένα από τα καλύτερα διατηρούμενα του 6ου αιώνα μ.Χ. οι τοίχοι του οποίου σώζονται μέχρι ύψους 2 μέτρων!

Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/vor?lang=en&full;=1&alts;=1&advanced;=1&lookup;=Emporio
Emporios bay Hotel MHTE:0312K013A0094500 - Emporios Bay Apartments MHTE:0312K133K0296801